Sunday, July 26, 2009

MB Kelantan, Jangan Undur..!


Assalamualaikum..

Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah. Tamat sudah bulan Rejab, bulan Isra' wal Mikraj. Di sana sini sepanjang bulan lepas banyak masjid di Malaysia menganjurkan pelbagai program sempena Isra' wal Mikraj. Bulan Rejab juga menjadi bulan yang hebat di Kelantan. Bulan Solat. Idea bernas ini dicetuskan oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, MB Kelantan yang diminta melepaskan jawatan dalam kerajaan oleh Ibrahim Ali. Tuan Guru juga dikatakan sudah terlalu letih oleh Mustafa Mohamad ketika beliau berkempen di Manik Urai dahulu.

Tuan Guru letih. Tua. Sakit. Itu yang kita nampak.

Tetapi, ,mungkin dia sihat, minda dia juga masih cerdas dan hatinya amat dekat dengan Allah. Ini tidak semua kita nampak.

Mungkin tidak ramai yang bersetuju kalau arjuna mengatakan sebagai seorang pemimpin kekuatan dan kesihatan dalaman amat penting serta lebih penting daripada kesihatan luaran. Namun, kita memerlukan kedua-duanya. Namun, sekali lagi.. kesihatan dan kekuatan dalaman amat dan lebih penting. Ini pendapat arjuna.

Kita lihat bagaimana As Syahid Sheikh Ahmad Yassin yang lumpuh kedua-dua kakinya namun masih menjadi pemimpin kepada jemaah Islam yang berjaya menggerunkan musuh terutamanya Yahudi Laknatullah. Kadang-kadang sebagai seorang pemimpin, kita tidak semestinya turun ke medan peperangan tetapi menjadi pencetus semangat dan motivasi kepada mereka yang ingin turun syahid dalam medan peperangan. Kerana itu, setiap pemimpin mempunyai posisi masing-masing dan Tuan Guru telah mempunyai posisinya yang tepat dan masih relevan tika dan saat ini untuk memimpin Kerajaan Kelantan dan menghancurkan UMNO Kelantan yang kita semua tahu terdapat banyak masalah dalaman mereka sendiri.

Apa pun, jika alasan Tuan Guru sudah tua untuk memimpin adalah tidak masuk akal sama sekali. Kita dapat lihat perubahan-perubahan yang Tuan Guru sudah lakukan di Kelantan sehingga kebanyakannya dicetak rompak oleh Kerajaan Pusat. Mungkin beliau sudah tua namun idea beliau tetap muda dan kekuatan ruhani beliau pada zahirnya kita dapat lihat tetap kuat. Malah arjuna yakin jauh lebih kuat dari arjuna sendiri yang jauh lebih muda.


Belum lagi kita bicarakan tentang ilmu beliau yang diakui oleh semua orang. Bukankah itu juga satu aset yang penting untuk memimpin? Dekat dengan Allah yang memberikan ilham untuk memimpin. Bukan memimpin negeri atau negara sahaja malah memimpin jiwa rakyat menuju Allah.

Kita dapat lihat bagaimana Tuan Guru masih memberikan kuliah agamanya setiap hari Jumaat kepada rakyat Kelantan di Pejabat PAS Kelantan. Herm.. malah banyak lagi antara sebab Tuan Guru Nik Aziz tidak boleh turun dari jawatan MB Kelantan buat masa ini. Kami masih perlukan beliau untuk memimpin. Ini baru arjuna bicarakankan dari sudut Kerajaan Negeri Kelantan bukan Parti Islam Semalaysia yang juga memerlukan Tuan Guru Nik Aziz. Tidak kira dalam PAS Kelantan mahu pun Malaysia.

Arjuna bicarakan hal ini bukan kerana ketaksuban kepada Tuan Guru Nik Aziz, tidak sama sekali. Bukan juga arjuna ingin katakan bahawa tidak ada pemimpin yang layak selain Tuan Guru Nik Aziz untuk memimpin Kelantan. Bukan. Tulisan ini adalah untuk anda mendapat gambaran bahawa keletihan, tua, sakit kepada seorang pemimpin itu bukan penyebab seseorang pemimpin tidak boleh memimpin dan kena turun dari jawatan. Tidak. Sesekali tidak.

Seseorang itu bukan lagi digelar menjadi seorang pemimpin hanya apabila dia sudah tiada untuk memimpin di dunia ini dan kembali kepada Allah. Wallahu 'alam.

No comments: