Sunday, August 8, 2010

Ramadhan : Ibadat Di Dahulukan.. Keikhlasan Di Utama Kan..

Ahlan Ya Ramadhan 1431.Rasa sekejap sahaja. Malah baju raya yang dibeli tahun lepas hanya 2,3 kali dipakai. Masih elok dan kemas dalam almari. Alih-alih kurang seminggu lagi dah nak berpuasa pula. Allah.. sungguh cepat masa berlalu.

Masa yang berlalu itu tidak akan kembali. Umur orang muda akan bergerak menuju tua. Umur warga tua pula akan terus menuju tua..tua.. dan tua.. itulah lumrah kehidupan. Akhirnya umur yang tua.. tua.. dan tua itu akan terus ditarik Allah menuju kematian. Bartukar alam. Ya.. Alam barzakh. Orang muda juga apa kurangnya, bila kematian sudah ditakdirkan.. usah lari ke sana sini.. usah sembunyi.. anda tetap akan mati..! Persoalannya apakah yang diisi menuju kematian tersebut..??

Itu yang bermain dalam kepala. Kalau dulu, sempat khatam Al Quran sekali dalam bulan Ramadhan, kali ini bagaimana pula..? Kalau dulu, berjaya qiam walaupun hanya 2 rakaat menyembah Allah, kali ini bagaimana pula...?

Oh..itu tak apa, kalaulah dulu tidak boleh khatam Al Quran langsung dalam bulan Ramadhan, kali ini apa pula tindakan kita..? Kalau dulu tak mampu qiam walau sehari di  bulan Ramadhan, kali ini apa pula tindakan kita..?

Herm.. tanyalah diri kita.. Allah dah sediakan berlonggok-longgok bonus pahala untuk kita rebutkan di bulan barakah ini.. jangan pula kita memberi berlonggok-longgok alasan pula untuk beribadat kepada Nya.. Malu sikit pada Allah..! 

Salam Ramadhan Al Mubarak 1431,
arjuna & sakura.
www.syifaarjuna.blogspot.com

No comments: