Monday, September 10, 2007

TRAGEDI BATU BURUK : DEMOKRASI YANG DICABULI..

Assalamualaikum...

Arjuna rasa tulisan saudara Ahmad Lutfi Othman ini perlu anda baca jika anda inginkan penjelasan yang lebih jelas serta lebih daripada itu berkenaan tragedi Batu Buruk ini. Konklusi yang arjuna boleh buat.. UMNO sekarang dalam ketakutan, dan mereka akan menggunakan pelbagai cara untuk menghancurkan pembangkang dan memastikan mereka menang dalam pilihanraya umum nanti. Sistem demokrasi yang ada dalam negara kita telah dirobek oleh UMNO..! UMNO adalah parti pondan!..Pengecut..! Kalau berani lawanlah cara anak jantan, jangan hanya baling batu kemudian menyembunyikan tangan..! Maralah wahai pejuang.. usah takut dan gentar kepada dugaan serta cabaran.. kerana itu semua adalah sunnah pejuang..!

............................................................

Saya tidak sempat menonton Buletin Utama TV3 sebentar tadi (jam 8 malam, 9 September) tetapi sudah dapat diagak apa yang akan diperkatakan pemimpin-pemimpin kanan Umno, misalnya Najib Razak dan Hishammuddin Hussein, dan juga Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Johari Baharom, mengenai tragedi seorang anggota polis menembak - dengan peluru hidup - dua peserta majlis ceramah anjuran Bersih, di Batu Buruk, Kuala Terengganu, malam tadi (8 September).


Dua pemuda yang cedera parah itu, seorang daripadanya dikejarkan dari Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu, ke Hospital Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian, Kelantan tentulah tidak dilihat sebagai mangsa "keganasan" polis yang perlu dikasihani, sebaliknya anggota keselamatan yang menembak dengan peluru hidup itu pula akan dilihat sebagai "mangsa", sepertimana yang dapat saya kesan melalui laporan Berita Bernama.

Maka, akan ditampilkan sebesar-besarnya nanti, bahawa apa jua yang jahat, yang buruk, yang merusuh, yang mengamuk, yang ekstrim, yang gila kuasa, yang tidak hormat undang-undang dan penguatkuasanya ialah PAS, pemimpin, ahli dan para penyokongnya. Segenap "senjata pemusnah" BN akan dihadapkan kepada PAS.

Usah terkejut dengan ulasan sebegitu rupa, yang cuba menghempap PAS dengan pelbagai imej buruk-jelik -- yang akan bertindih-tindan nanti dek ramainya pemimpin BN yang ghairah mengulas -- yang tujuannya hanya satu, yakni meletakkan PAS di dalam kandang orang salah. Perhatikanlah, bebanan tohmahan palsu itu akan dihalakan khusus buat PAS Terengganu, bagi mencalarkan wajahnya seburuk mungkin, untuk menggelapkan apa jua harapan untuk menguasai semula negeri itu.

Sejauh mana propaganda murahan Umno-BN-Polis-Media akan berjaya mengelabui mata rakyat, terpulang kepada kebijaksanaan PAS untuk menangani isu ini. Tidak mustahil isu "amukan" di Batu Buruk ini boleh mengasak PAS ke kubu pertahanannya sebagai pihak defensif, ataupun ia bisa bingkas bangun untuk menerjah dan menyerang balik pemerintah jika kisah sebenar dapat dipaparkan sebaik mungkin.

Situasi sulit

Dalam masa PAS perlu bersikap cermat dan berhati-hati, bimbang rakyat mudah dipengaruhi jentera propaganda BN terutama melalui media perdana, ketegasan berdepan situasi sulit ini amat diperlukan. PAS pernah berdada suasana lebih sukar, seperti Peristiwa Memali dan Lubuk Merbau di Kedah, dan lebih awal lagi "rampasan kuasa" di Terengganu sendiri pada awal 60-an.

Propaganda itu sudahpun bermula. Melihat Terengganu sebagai sasaran utama PAS dalam pilihan raya akan datang, selain mengekalkan pemerintahan di Kelantan, isu ini tentu akan dimanipulasi sehebat mungkin, bukan lagi dalam konteks keselamatan, bahkan ia terangkum erat dalam pakej politik pilihan raya ke-12. Justeru, kenyataan pihak polis, seperti cuba dijelaskan Ketua Polis Negeri, Dato' Ayub Yaakob tidak mudah diterima umum.

Apatah lagi rekod buruk polis di Terengganu, khususnya menangani masalah permit ceramah parti pembangkang, diketahui umum. Kita boleh menyenaraikan program-program PAS di negeri ini, walaupun dalam premis tertutup - termasuk pada majlis ceramah Israk Mikraj, di Masjid at-Taqwa, Pekan Batu Enam, 26 Ogos 2005 - berdepan dengan pelbagai kesulitan yang ditimbulkan pihak polis, sehingga tembakan pemedih mata dan pancutan air gatal bukan perkara asing lagi.

Memang pelik, jika hanya faktor ketenteraman awam diambil kira, apalah susahnya untuk meluluskan permit ceramah. Bukankah hampir saban malam, di seluruh negara, program-program penerangan PAS dijalankan secara aman, tanpa sebarang kekecohan. Kalau tidak diganggu polis, majlis berjalan lancar sehingga tamat. Malah dalam PAS dibentuk Unit Amal bagi membantu kelancaran lalu-lintas dan memastikan ia tidak menganggu penduduk setempat.

Sebenarnya isu tembakan bom asap, keganasan polis, dan kesukaran mendapat permit ceramah seolah-olah menjadi kelaziman dalam kegiatan politik pembangkang di Malaysia. Walhal, sebagai parti yang sah didaftarkan, pembangkang juga berhak untuk bertemu rakyat. Sudahlah segala saluran maklumat lain ditutup, medan tradisi turun-temurun - pentas ceramah - pun mahu dihalang ketat.

Itu belum diambil kira majlis-majlis yang bakal mempamerkan bantahan rakyat terhadap dasar dan pelaksanaan pemerintah. Perhimpunan membantah kenaikan minyak tidak lama dulu misalnya sering diganggu polis dan FRU. Aktivis sosial bukan saja digari dan dihantar ke lokap polis, tetapi kerap juga kita lihat ada yang dipukul-terajang sampai berdarah kepala. Dan yang paling diingati tentulah demonstrasi sekitar Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Masjid Kampung Baru dalam era reformasi 1998-99 dahulu.

Bukan pentas mengutuk pemerintah

Namun, insiden berdarah di Batu Buruk ini membawa pengertian berbeda. Ia bukan perhimpunan mengutuk pemerintah atas isu-isu tertentu. Ia sekadar majlis ceramah anjuran Bersih, yakni gabungan parti-parti politik dan NGO, yang menuntut satu pilihan raya yang bersih dan adil, diketuai Presiden MTUC, Syed Shahir. Jelajah program Bersih ini itu sebenarnya diadakan pada setiap negeri. Difahamkan ia juga berhasrat untuk menggembleng kekuatan 100,000 rakyat Malaysia untuk mengadakan demonstrasi besar-besaran di ibu kota, November nanti.

Menuntut perjalanan pilihan raya yang adil, telus, jujur dan bersih tidak seharusnya ditanggapi sebagai usaha provokasi yang mesti digeruni pemerintah. Kerajaan yang dibentuk atas konspirasi jahat SPR-Polis-Umno-JPN (Jabatan Pendaftaran Negara) boleh dipertikai legitimasi atau keabsahannya, dan inilah yang diperkatakan tentang mandat besar yang diterima Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi pada Mac 2004.

Ya, sesuatu yang ironi berlaku di Batu Buruk malam tadi. Majlis penerangan buat rakyat memahami satu proses paling penting dalam pembentukan sebuah kerajaan demokratik dihalang dengan begitu keras dan kasar. Pihak polis akan mengemukakan pelbagai daleh dan alasan, khususnya tentang prosedur permit dan aspek keselamatan lainnya, dan kita akur dengan syarat-syarat munasabah yang ditetapkan. Tapi, paling ketara nantinya ialah penonjolan sikap memihak polis terhadap kepentingan politik Umno-BN, terutama di sebuah negeri yang kini dalam keadaan terumbang-ambing menghadapi suara rakyat yang telah bosan dan muak dengan janji-janji yang tidak tertunai.

Siapa perangkap siapa

Mungkin ada soalan timbul, dengan keterbatasan tenaga dan sumber, apa untungnya PAS dan juga pembangkang bertempur dengan pihak polis? Saya juga berfikir begitu, apa gunanya kita membazirkan kekuatan berdada dengan keegoan dan kesombongan pasukan keselamatan, walhal di belakang mereka, berdiri pimpinan Umno-BN yang bersiap-siaga untuk memasang perangkap? Sekali imbas mungkin ada logiknya persoalan itu dibangkitkan.

Soalnya, apa pilihan kita? Selamanya kita mahu menjunjung prinsip demokrasi, peraturan mengenai keselamatan awam dan penghormatan kita buat kakitangan awam yang bertugas dengan penuh dedikasi. Bahkan, parti-parti pembangkang selama ini, terutama PAS, membuktikan sikap terbuka dan rasa tanggungjawab yang luar biasa, bagi memastikan Malaysia tidak terdedah kepada kancah konflik yang mengancam keselamatan negara.

Malaysia aman dan stabil sebenarnya diasaskan oleh sikap toleransi pembangkang meskipun berdepan dengan seribu satu penyelewengan dan penipuan pemerintah. Belasan kali barisan oposisi tewas, dan sebahagian besarnya, disebabkan konspirasi dan penipuan sang penguasa, dulunya Perikatan, kini BN. Pernahkah kita saksikan amukan aktivis pembangkang yang tidak dapat menerima kekalahan mereka sehingga negara menjadi kucar-kacir dan porak-peranda? Tidak dan sama sekali tidak.

Malah, saya secara peribadi sebagai insan kecil dalam kelompok besar pembangkang, seringkali tidak berpuas hati dengan sikap pimpinan parti yang kelihatan begitu banyak bertasamuh dan bersabar "sekalipun leher mereka dikelar secara kejam".

Apa pun, rasanya masyarakat akan lebih mengenali lebih dekat penganjur program di Batu Buruk itu, Bersih (dengan segala tuntutan dan programnya) selepas ini. Ia mungkin dapat membantu menjayakan lagi usaha mengembleng 100,000 rakyat prihatin untuk menggesa satu reformasi menyeluruh terhadap perjalanan pilihan raya yang selama ini terbukti tempang dan mudah diperalatkan Umno-BN.

Semoga mereka yang cedera parah itu dapat pulih segera, berdoalah.

2 comments:

tintaHati said...

Kawan akak terkena gas pemedih mata...Kalau tgk laporan akhbar memang berat sebelah. Seolah2 yang mengganas adalah PAS walhal sebaliknya berlaku...

KAMARSURIA said...

salam..
mmg malas nak campur pasal politik kerana hanya akan memakan diri sendiri..
cumanya mmg nampak sangat kalau mereka-mereka tuh mengajuk2 menari2 didepan majlis tak mengapa dan kalau pas plak hanya mengadakan majlis ilmu pun dikatakan salah, so kita nak wat camne lagik..

berserah..hanya pada yg esa..cumanya akakk letih sangat menunggu.. dikatakan yg baik pasti dibalas baik macam parti keislaman nih bila la agaknya kebaikannya dimakbulkan allah..