Sunday, October 31, 2010

Rakyat Di Tipu Atau Kerajaan Menipu?

Assalamualaikum wth.
Dalam keadaan akhlak yang nazak di kalangan rakyat Malaysia kini terutamanya kepada para remaja, kerajaan masih lagi tidak memikirkan ubat kepada penyakit ini tetapi masih lagi ingin memikirkan untuk membina bangunan tinggi, ya amat tinggi iaitu 100 tingkat!

Dalam keadaan rakyat Malaysia sekarang ini sedang berperang dengan kenaikan harga barang yang menggila, kerajaan masih lagi tidak menaiktarafkan tahap ekonomi rakyat Malaysia tetapi terus menyuntik virus 'rakyat didahulukan' dalam minda rakyat. Sehingga rakyat terfikir, apa yang sudah didahulukan sebenarnya?

Rakyat sudah dihancurkan hak mereka sebenarnya. Hak bersuara sudah dirantai, hak mendapat kenaikan taraf ekonomi sudah disamun, hak mendapat ketenangan dalam negara yang harmoni dirogol dan hampir semua hak-hak rakyat yang lain sudah dikongkong oleh kerajaan..!

Kerajaan kata negara kita aman dan tenang, betul kah?.. Kehidupan rakyat sudah lagi tidak aman, tidak tenang.. hatta di masjid pun sudah tidak tenang. Sana sini terdapat rompakan, kecurian, rogol, culik, ugut, dan lain-lain. Aman kah itu..? tenangkah itu..?

Kerajaan kata mereka sentiasa tolong rakyat. Betulkah?Mahasiswa yang baru selesai dari pengajian kini sudah lagi tidak rasa gembira dan tenang bila sudah habis belajar.. mengapa? kerana mereka selepas habis belajar terus dibelenggu hutang.! Ya, hutang pitih pitih N. Nak dapat kerja pula amat susah! Anda boleh tanya sanak saudara anda yang bergelar mahasiswa..! Ini dalam konteks mahasiswa, bagaimana pula rakyat yang fakir miskin  serta sering keluar dalam rancangan Bersamamu (TV#)? Ada yang masih tinggal dalam pondok buruk dan lebih sedih ada yang masih makan siput babi..! Ya, makan siput babi di zaman canggih ini..! Erm.. rakyat didahulukan!

Rakyat sudah sedar, dan rakyat hanya tunggu masa untuk bangkit dan sedarkan kerajaan! Mungkin hasilnya akan terpancar di Galas dan Batu Sapi nanti. InsyaAllah. Allahu Akbar!

No comments: